Barnbidrag – regler, fördelning, flerbarnstillägg

Barnbidraget är ett välkommet ekonomiskt tillskott till barnfamiljen. Men hur fungerar det egentligen? Här går vi igenom regelverket runt barnbidraget.

Barnbidraget är ett ekonomiskt stöd som betalas ut med automatik till alla föräldrar som bor och har barn i Sverige. Barnbidraget infördes i Sverige redan 1937 för att föräldrar skulle uppmuntras att skaffa barn då landet ansågs ha för dålig befolkningstillväxt.

I dessa fall kan du få barnbidrag:

  • Du är vårdnadshavare till ett barn som bor i Sverige och är yngre än 16 år.
  • Både du och barnet är försäkrade i Sverige.

Det finns även ett flerbarnstillägg. Det kan man få när man har minst två barn och får barnbidrag. Det kan även gälla om man har fått ett förlängt barnbidrag eller studiebidrag för barnen.

Ansökan kan behövas för flerbarnstillägg

Flerbarnstillägget betalas i de flesta fall ut med automatik, men det kan i vissa fall krävas en ansökan till Försäkringskassan. Det är i dessa fall detta gäller:

  • När du och din sambo har varit gifta med varandra tidigare eller har ett gemensamt barn.
  • Du och den andra föräldern är sambos och båda får barnbidrag, förlängt barnbidrag eller studiebidrag och ni vill räkna samman familjens barn för att få ett flerbarnstillägg.

Om du eller den andra föräldern bor i, arbetar i ett annat EU/EES-land eller Schweiz kan det påverka möjligheten att få barnbidrag. Detta gäller även om barnet bor i några av dessa redan nämnda länder.

Barnbidraget ligger på 1250 kronor i månaden och är skattefritt.

Flerbarnstillägget fördelas på följande sätt beroende på hur många barn du har:

  • 2 barn ger 75 kronor extra (totalt 1 325)
  • 3 barn ger 365 kronor extra (totalt 2 240)
  • 4 barn ger 870 kronor extra (totalt 3 370)
  • 5 barn ger 1 495 kronor extra (totalt 4 630)
  • 6 barn ger 2 120 kronor extra.

Ingen ansökan krävs – allt sker automatiskt

Det krävs ingen ansökan för att man ska få barnbidrag. Utbetalningen sker automatiskt om du är vårdnadshavare och du och barnet är försäkrade i Sverige. Första utbetalningen kommer månaden efter att barnet fötts. Utbetalningarna fortsätter därefter kontinuerligt fram till det kvartal då barnet fyller 16 år.

Pengarna trillar in på kontot senast den 20 i varje månad. Om utbetalningsdagen hamnar på en helg så kommer du att få ditt barnbidrag redan på fredagen.

Kompetent och erfaret juridiskt stöd
16 Jul 2021