Tips för ensamstående föräldrar

Ekonomitips för ensamstående föräldrar

Livet som ensamstående förälder kan vara tufft ibland – inte minst ekonomiskt. Här bjuder vi på några tips som kan göra det lättare för den ensamstående föräldern att förbättra den finansiella situationen.

Efter alla mobilräkningar, fasta utgifter, idrottsaktiviteter och allt annat betalats finns det inte mycket över alla månader för en ensamstående förälder.

Viktigt att sätta upp en ordentlig budget

Det viktiga är att det aldrig är försent att börja komma igång med ett smart sparande och få hjälp med att göra en fungerande och långsiktig budget.

Ensamstående föräldrar med barn är den grupp i samhället som är mest utsatt ekonomiskt. Alla föräldrar vill inget hellre än att ge barnen möjlighet att uppleva allt de drömmer om men möjligheterna ekonomiskt är det inte desamma som för barn som har båda föräldrarna som support.

För många ensamstående föräldrar är det en socioekonomisk resa nedåt, att inte ha möjlighet att köpa nya träningskläder till den nya fotbollssäsongen, att betala för sommarlägret eller tennisträningen kan kännas jobbigt.  

Bidrag inte alltid det bästa alternativet

Sverige har bidrag i form av barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd med mera men att ta emot bidrag är inte alltid glasklart och kan kopplas till skamkänslor i många fall.

Det finns många goda skäl för en  ensamstående förälder till att börja spara så fort det bara går. Om man som ensamstående tvingas leva på gränsen och inte har en buffert blir man lätt sårbar för minsta oväntad utgift.

En buffert är mycket bra att börja spara mot och efter det rikta in sig på det mer långsiktiga sparandet.  En till två månadslöner efter skatt en bra grundregel för hur stor en buffert bör vara. Men om du har barn bör du  överväga att göra bufferten ännu större än så.

Håll koll på fasta och rörliga utgifter

Att skapa en budget är ett bra första steg till att få bättre kontroll över sin ekonomi. I budgeten  finns både fasta och rörliga utgifter uppställda på ett sätt som gör det enklare för en ensamstående förälder att få koll på pengaflödet. En undersökning har visat nästan varannan svensk inte gör en budget.  För ensamstående föräldrar kan en budget vara ett första steg på mot en tryggare familjeekonomi.

Att undvika små utgifter är en bra början på ett sparande. Om du istället lägger små utgifter på  sparkontot kommer dom med tiden växa till ett större belopp som kan användas till att unna dig något mer väsentligt som kan göra livet bättre för dina barn.

Här är några enkla och överskådliga spartips:

  • Rabattkuponger i butiker kan innebära att du sparar in en avsevärd mängd hundralappar varje månad.
  • Behöver du verkligen så många streamingabonnemang? Kanske är dags att skippa HBO, hur ofta kollar du på deras serier egentligen.
  • Ta hjälp av din bank, de kan ofta ha smarta och smidiga spartjänster.
  • Handla på second hand-butiker, bra för både din plånbok och din ekonomi.

Kompetent och erfaret juridiskt stöd
18 May 2021